Besplatni programi

portable apps clipartU svijetu gdje se sve praktički mora platiti da bi se koristilo postoje ipak i besplatne stvari. Jedni od njih su tzv. besplatni programi ili freeware applications. Ukoliko pametno googlate riječi opensource ili freeware applications naići ćete na mnoštvo svakojakih korisnih, ali i beskorisnih programa.

Razlika između opensource i freeware programa tj. aplikacija leži u činjenici da je opensource u potpunosti besplatan i najčešće se daje cijeli izvorni kod programa ukoliko ga želite ili znate programski unaprijediti. Freeware programi su besplatni u onim stvarima koje vam njihov kreator dopušta. Sve naprednije i bolje funkcije se najčešće naplaćuju kroz nekakvu pro verziju programa. Također takvi programi su najčešće puni svakojakih reklama.

No, da ovaj tekst ne bi bio puko baljezganje postoje tzv. paketi besplatnih aplikacija koje je netko pronašao i objedinio. Postoje mnogi takvi paketi, ali ja vam osobno predlažem Portable Apps paket aplikacija koje možete preuzeti ovdje.

Radi se zapravo o izvrsnom paketu svakojakih aplikacija npr. preko sistemskih, uredskih, grafičkih pa do raznih internetskih paketa aplikacija. Prednost cjelokupnog paketa je što je besplatan, bez dosadnih reklama i jednostavno se kao paket instalira na USB uređaj. Treba samo paziti imate li dovoljno prostora na svom USB-u. Cilj ovakvog paketa programa je da vam je uvijek pri ruci kada sjednete za neko računalo. Računala najčešće nemaju sve potrebno za rad jer se za svaki program plaća licenca pa su najčešće windowsi i office licencirani. Ovakav paket ima sve, a po završetku posla, nakon iskapčanja USB-a nestaje i svaki trag da se nešto koristili ili radili na računalu što je u svijetu današnje privatnosti itekako bitno.

Stoga isprobajte ovaj paket. Osobno vam garantiram da se nećete razočarati jednom kada ovladate njegovim aplikacijama.